Når hunden reagerer voldsomt og pludseligt på fyrværkeri, hvor den viser frygt og forsøger at flygte, kalder man det fobi eller ”nytårsangst”. Nytårsangst er blandt de hyppigste fobier hos hunde. Symptomerne varierer meget fra hund til hund, men det kan være, at man ser hunden savle, halse, stivne eller blive overaktiv, ryste, afsætte urin og afføring, kaste op, udvise destruktiv adfærd, gø, pibe, hyle og forsøge at flygte. Af og til ser man hunde der bliver paniske, hvor de bliver nærmest immune over for smerte og al menneskekontakt.
Man mener at tidlig eksponering (gerne inden hvalpen fylder 4 måneder) over for lyde virker forebyggende. En hvalp kan eksponeres over for lyd med en lyd-cd.
Desuden er der racer der er specielt lydfølsomme, og man mener derfor at avl spiller en rolle.
Nytårsangst kan behandles med desensibilisering, adfærdsmodificering og medicinering.
Desensibilisering går ud på at man gradvis vænner hunden til det den er angst for. Man kan købe lyd-cd´er med fyrværkerilyde. Man starter så med at afspille cd´en meget lavt, og skruer gradvist op for lyden. Der vil medfølge en brugsanvisning, hvis man erhverver sig en sådan cd. Problemet med disse cd´er er at lysglimtene ikke følger med, så selv om hunden har vænnet til sig cd´en, er der ingen garanti for, at den ikke stadig bliver bange for ægte fyrværkeri. En noget mere omstændelig løsning er at bruge ægte fyrværkeri og så starte med at gå meget langt væk fra huset i starten og langsomt komme nærmere.
Adfærdsmodificering
Det er vigtigt ikke at belønne angsten. Dette gør man nemt uden at være bevidst om det ved at give hunden opmærksomhed, når den er angst og derved fortælle den at det er ”OK”. På denne måde bekræfter man hunden, i at der rent faktisk er noget at være bange for.
Når man i dagligdagen lærer hunden pacificerende kommandoer, som ”rolig” og ”sit”, vil man også kunne bruge disse, når hunden bliver angst.
Er det nødvendigt at medicinere hunden nytårsaften, skal man henvende sig til sin dyrlæge i god tid. Der er forskellige typer af medicin, og det er lidt med forskel, hvilken medicin dyrlægen vælger at anbefale. Det vil dog ofte være en medicin, der også sløver hunden, så den formentlig vil vælge at lægge sig til at sove nytårsaften.
Det er vigtigt at give hunden medicinen, inden den bliver urolig. Det er en god idé at starte medicineringen ca. 1 time inden mørkets frembrud, eller hvornår man forventer at fyrværkeriet starter. Hvis hunden først er blevet bange, har medicinen ikke samme effekt.
Desensibilisering tager lang tid, minimum 3 måneder, så man skal være ude i god tid. Ligeledes skal man i god tid have indøvet adfærdsmodificeringen.
Det er vigtigt at holde hunden i snor i dagene op til nytårsaften. Hvis I bliver overrasket af fyrværkeri, kan hunden finde på at flygte.
Nyeste kommentarer